W tym semestrze odbyły się już trzy warsztaty kulinarne, które zorganizowaliśmy po lekcjach na terenie
szkoły. Dzięki nim, poznajemy smaki hiszpańskich
dań i deserów.
Na pierwszym spotkaniu robiliśmy najbardziej popularne danie Półwyspu
Iberyjskiego o nazwie TORTILLA DE PATATAS, a na deser ugotowaliśmy aromatyczny ARROZ CON LECHE. Pachniał cynamonem i owocami cytrusowymi...
GOTUJEMY RYŻ I SMAŻYMY ZIEMNIAKI
GOTUJEMY RYŻ I SMAŻYMY ZIEMNIAKI
ARROZ CON LECHE polany słodkim karmelem już gotowy!
OTO GOTOWE DANIA: tortilla de patatas, ensalada de pimiento y tomate, arroz con leche
Na kolejnym spotkaniu usmażyliśmy słynne CHURROS, czyli ciastka, które w Hiszpanii są zazwyczaj serwowane z gorącą czekoladą. Tak bardzo nam smakowały, że planujemy powtórzenie warsztatu w większym gronie.
NA ZDJĘCIU PRZYGOTOWUJEMY CIASTO ORAZ SPECJALNY SPRZĘT DO ROBIENIA CHURROS
Na ostatnim spotkaniu upiekliśmy przepyszne hiszpańskie ciasteczka ROSQUILLAS DE ANÍS. Ponieważ zapach ciasteczek rozchodził się po szkolnych korytarzach, mieliśmy dużo chętnych do testowania smaku naszych wypieków.
OTO NASZE ROSQUILLAS
Już niedługo opublikujemy przepisy na wymienione powyżej dania oraz relację filmową z ostatniego spotkania kulinarnego!
No hay comentarios:
Publicar un comentario