sábado, 14 de marzo de 2015

Warsztaty kulinarne (PL) Talleres de cocina (ES)

W tym semestrze odbyły się już trzy warsztaty kulinarne, które zorganizowaliśmy po lekcjach na terenie szkoły. Dzięki nim, poznajemy smaki hiszpańskich dań i deserów. 

Na pierwszym spotkaniu robiliśmy najbardziej popularne danie Półwyspu Iberyjskiego o nazwie TORTILLA DE PATATAS, a na deser ugotowaliśmy aromatyczny ARROZ CON LECHE. Pachniał cynamonem i owocami cytrusowymi...

GOTUJEMY RYŻ I SMAŻYMY ZIEMNIAKI















ARROZ CON LECHE polany słodkim karmelem już gotowy!















OTO GOTOWE DANIA: tortilla de patatas, ensalada de pimiento y tomate,  arroz con leche
















Na kolejnym spotkaniu usmażyliśmy słynne CHURROS, czyli ciastka, które w Hiszpanii są zazwyczaj serwowane z gorącą czekoladą. Tak bardzo nam smakowały, że planujemy powtórzenie warsztatu w większym gronie.

NA ZDJĘCIU PRZYGOTOWUJEMY CIASTO ORAZ SPECJALNY SPRZĘT DO ROBIENIA CHURROS















Na ostatnim spotkaniu upiekliśmy przepyszne hiszpańskie ciasteczka ROSQUILLAS DE ANÍS. Ponieważ zapach ciasteczek rozchodził się po szkolnych korytarzach, mieliśmy dużo chętnych do testowania smaku naszych wypieków. 

OTO NASZE ROSQUILLAS













Już niedługo opublikujemy przepisy na wymienione powyżej dania oraz relację filmową z ostatniego spotkania kulinarnego!



No hay comentarios:

Publicar un comentario